Slik tjener du penger på kredittkortet ditt med cashback

Kredittkort har fått et ufortjent dårlig rykte. Grunnen til at mange forbinder plastkortet med økonomisk utrygghet og bunnløs gjeld er nyheter om nordmenns stadig voksende kredittkortgjeld. Manglende forståelse for økonomi og kunnskap om personlig økonomistyring gjør at en økende del av befolkningen havner i store problemer.

Det er også viktig å forstå mekanismene bak de dystre avisoverskriftene for å få et nyansert bilde på hva som foregår når nordmenn ender opp med stor og dyr gjeld. La meg bruke meg selv som eksempel: for noen år siden fikk jeg mitt første kredittkort og det har faktisk gjort meg rikere. Hvis man vet hvordan man kan utnytte bankenes samarbeidsavtaler med kommersielle aktører i reise-, bensinstasjon- og dagligvarebransjen, så kan du faktisk komme unna med en del sparte kroner hver måned. Nøkkelordet er cashback, og du har helt sikkert lagt merke til det på nettsider som skriver om finans og økonomi. Se i tillegg også Se Kredittkort Norge for flere kredittkort som tilbyr cashback.

Hvordan tjene penger et kredittkort

La meg forklare hvordan konseptet fungerer. Cashback er et system som binder sammen ett kredittkort og én eller flere bedrifter slik at forbrukeren oppnår kjøpefordeler når han eller hun benytter kredittkortet på bestemte utsalgssteder. For å gjøre ting tydeligere kan jeg igjen benytte meg selv som eksempel igjen.

Jeg har to kredittkort: et såkalt ”bensinkort” og et kredittkort fra Bank Norwegian. Etter at jeg ble ferdig med studietiden, fikk meg et ”voksenliv” med både kjøp av leilighet og bil har jeg hatt stor glede av disse kredittkortene i hverdagen. La meg gjøre én ting klar for deg først: jeg bruker ikke kredittkort fordi jeg ønsker å ha større økonomisk frihet gjennom økt likviditetsgrense slik de aller fleste nordmenn gjør. Jeg bruker det for å oppnå økonomiske fordeler gjennom kjøp jeg til stadighet gjør hos bensinstasjoner og reisenettsider.

La meg vise deg hvordan det fungerer.

Hver gang jeg fyller bensin hos en spesifikk bensinstasjon og bruker ”bensinkortet” mitt som betalingsmetode får jeg en rabatt på 4 % av totalbeløpet. Etter å ha regnet litt på det fant jeg ut at jeg nok bruker rundt 1500 norske kroner hver måned, noe som gir en årlig utgiftspost på 18,000 NOK.  Det jeg sparer på bensinkortet kan utregnes slik:

18,000 * 0,04 = 720 kroner. Det høres kanskje ikke mye ut, men i løpet av ti år har du spart 7200 kroner, noe som er nok til å kjøpe for eksempel en dårlig bruktbil.

Bank Norwegian-kortet mitt gir meg bonuspoeng som jeg kan omdøpe til gratis flyreiser etter å ha nådd en viss poengsum. Da store deler av familien min bor utenlands er jeg hyppig på reisefot, noe som påvirker bonuspoengene mine i svært positiv grad. I tillegg til dette er kredittkortet ”spesialdesignet” for reising gjennom å tilby fritt kontantuttaksgebyr utenlands samt gratis reise- og avbestillingsforsikring.

Med disse eksemplene kan du kanskje se at det vil lønne seg å ha forskjellige kredittkort for å tjene penger i hverdagen.  Det kan altså virke som at det finnes to typer forbrukere som søker om kredittkort:

1. de som ønsker å ha den friheten ved å ha 10,000-25,000 ekstra kroner tilgjengelig til en hver tid og
2. de som benytter seg av medlemsfordelene og bruker kredittkortet som en inntektskilde.


Det går fint an å kombinere disse to løsningene, men da skal du passe på at du betaler tilbake hele det utestående beløpet før det begynner å løpe renter. Kredittkort er et svært gunstig lån på kort sikt (null rente de første 45-60 dagene), men svært dyrt i lengden. Det aller viktigste er riktignok å ha en plan for hvordan du skal bruke kortet før du søker om det. Du ønsker ikke å bli en del av den dystre statistikken.